Regina Forte Strijkkwartet

Zondag 8 april, 12.00 uur – Regina Forte Strijkkwartet

Ina Andela – viool
Anna Molleman – viool
Inge van der Hoeven – altviool
Andrea Meijer – cello

 

m.m.v. Douw Fonda – cello 

 

 

Het Koffieconcertseizoen zit er alweer bijna op. Voor het laatste concert hebben wij een strijkkwartet voor u in petto.

Op het programma ondermeer het strijkkwintet in C opus 163, dat tot de topwerken van het kamermuziekrepertoire behoort. Franz Schubert schreef deze muziek slechts enkele maanden voor zijn dood in 1828. Het stuk heeft een ongebruikelijke bezetting: 2 violen, altviool en 2 cello’s. Voor deze gelegenheid heeft Regina Forte de Amerikaanse cellist Douw Fonda bereid gevonden dit kwintet van Schubert samen met he uit te voeren. In dit meesterwerk wisselen diepe tragiek en uitbundige vreugde elkaar af.

Voor de pauze brengen zij o.a. twee werken van de Friese componist Paulus Folkertsma (1901 – 1972) ten gehore. Deze markante musicus verdient meer bekendheid. De Paulus Folkertsma Stichting stimuleert de uitvoering van zijn werk. Met de vertolking van “In memoriam” (7july 1943) en “Canzone” draagt het Regina Forte hieraan een steentje bij. Verder hoort u muziek van Händel, Haydn en Dvorák.

Bent u benieuwd naar het programma? Klik op onderstaande button.

Regina Forte is ontstaan in het najaar van 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. De violistes en de celliste zijn oud-Frysk Jeugd Orkestleden en troffen elkaar regelmatig in allerlei ad hoc orkesten. Zoals vrijwel elke strijker koesterden ook zij de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. Het strijkkwartet mag dan bekend staan als een van de moeilijkste muziekgenres, veel grote componisten hebben hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet  bewaard. Zij zijn de uitdaging aangegaan en beleven veel plezier aan deze composities, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm.

Inmiddels heeft Regina Forte onder meer concerten verzorgd op City Proms, in het Fries Museum, op Lauswolt, tijdens de dodenherdenking in Dokkum en ter gelegenheid van de uitreiking van de Gysbert Japicxpriis. Afgelopen jaar waren ze te zien en te horen bij Noardewyn en Podium Witteman On tour.

Verder hebben zij masterclasses gevolgd bij onder meer Johannes Leertouwer, Kees Dekker, Douw Fonda, het Ruysdael kwartet en het Bennewitz quartet.

Hun repertoire bestaat uit kwartetten uit alle muzikale periodes: de barok, de klassieke periode, de romantiek, de 20e en zelfs de 21e eeuw.  Muziek van onder meer Händel, Mozart, Schubert, Tsjaikovski en Pärt, allemaal pareltjes die zij heerlijk vinden om te spelen.

 

Ina Andela is docente Frans bij Piter Jelles !mpulse.

Anna Molleman is beleidsadviseur Onderwijs bij het Schoolbestuur Ambion

Inge van der Hoeven is coach en docent geschiedenis op Piter Jelles !mpuls

Andrea Meijer is docent MBO en zorgcoördinator bij het Nordwin college in Buitenpost